What boat drivers licence do I need to navigate internationally?

Short and sweet the answer to this is an ICC. This is an international standard that proves  the ability to navigate recreational boats. Hence its name “International Certificate of Competency”.

We at SailOn offer all the tests, both practical and theoretical that approves your application for an ICC within a few weeks.

Theoretical Test: https://www.sailon.no/courses/boat-drivers-licence/

Practical Test: https://www.sailon.no/maritime-kurs/seilkurs/

What is the ICC?

Norway has joined an international system that sets the international standards for the recreational boating licence. This system and standard makes it easier to document knowledge and capability to navigate the ocean and is recognized in other states.

Who needs an ICC?

The reason Norway joined the ICC System is because of the increase in norwegians traveling to other european countries and rent boats. Thus norway joining makes it easier for norwegians to rent boats through their “International Certificate of Competency”.

Is the Norwegian båtførersertifikat the same as International Certificate of Competency (ICC)?

No, the Norwegian båtførersertifikat give you legal permission to navigate a boat in Norwegian territory and does NOT require a practical test. The ICC on the other hand is a two part test. First it’s theoretical where you prove competence in terms of laws, buoys, lights etc. This practical requirement is also known as the “båtførerprøven”. Then a practical test, where you must prove to an instructor your practical knowledge of navigating a boat.

How do I get my ICC?

There are 3 criterias you have to meet to get your ICC.

  1. Passed the norwegian boat licence test (båtførerprøven)
  2. Passed a practical test of competency
  3. Self-declaration on health, which is on the application form

SailOn offers steps 1 and 2.

Which countries use the ICC System?

As of today the following countries have joined the ICC system: Austria, Belarus, Belgium, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Finland, Germany, Hungary, Ireland, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Norway, Romania, Slovakia, South Africa (not a member state), Switzerland the United Kingdom and Ukraine.

Its important to note that although a country does not officially recognize the ICC system, most countries do recognize it’s legitimacy in the holders competence of boat navigation.

How can I make sure my “International Certificate of Competence” is valid in the country I am going to?

If the country you are traveling to is not mentioned in the list above, you can search or contact the country’s authorities to see if they have a stand alone agreement with the ICC system. If you are renting from a rental company, then they should also have knowledge about the eligibility of the ICC as a documentation for navigational expertise.

The ICC is a great document of competancy to have wherever you travel in the world. It is the perfect certificate to make your ocean adventures more fun, relaxed, and safe as well as giving you the ability to take your next adventure to a completely different country, with new food, scenery, ocean, and people.

If you have any questions please contact us, and we will make sure to help you out.

Høyhastighetskurs Teori

Dette er kurset du må gjennomføre før du kan melde deg opp til den praktiske delen av kurset. Det er kun mulig å gjennomføre kurset steg for steg. Kurset er bygget opp av korte men innholdsrike leksjoner som kan tas når det passer deg. Vi anbefaler at du tar deg tid til å ta minimum…

Båtførerprøven Nettkurs

Boat Driver’s Licence

Vintertilbud på seilevent og rib-turer ved bestilling før 1 april 2018

Vi kan nå tilby seilevents og RIB turer for 2018 til 2017 priser ved bestilling før 1 april 2018   Vi har flere løsninger for dere som kan skreddersys slik dere måtte ønske det med de muligheter havet og skjærgården gir. Dersom du planlegger bedrifts arrangement og vurderer seilevent eller rib-tur anbefales en titt på…

5 gode grunner til å leie seilbåt vs eie seilbåt

Du har sikkert sett drømmende på båter som seiler ut fjorden og tenker at det hadde vært fint å være skipper på egen seilbåt. Å eie egen båt representerer frihet for veldig mange, men mange glemmer å spørre seg selv om det kanskje vil være en bedre løsning å leie seilbåt i stedet, og kanskje det…

Vær med på Færderseilasen du også

  Drømmer du om å få være med på Den Gode Færder Opplevelsen?   Vi kaster loss fra Aker brygge 8. juni og ankommer Tønsberg 9. juni.   I år er er ankomststed Tønsberg som arrangerer Færderfestivalen 8-10 juni. Dette blir årets beste after-sail.   Vi har båtene og skipperne som du kan leie som…

Velkommen til vår helt nye nettside

I begynnelsen av 2017 har Sail On gått fra å være ENK til AS for å å kunne tilby våre kunder enda flere kvalitets-opplevelser. Vi kommer fortsatt til å tilby alt innen båtførerprøven, opplæring i seilbåt, kjøretimer i egne båter, seilbåtutleie med og uten skipper, og teambuildings arrangementer for næringslivet 1. Det nye for 2017…