HHK – Visuell navigering

Optisk posisjonering

Mentale rotasjoner er noe som belaster arbeidshukommelsen. Kartet vises ovenfra og vi ser realiteten fra en helt annen vinkel selv. Så i tillegg til at vi frigjør kapasitet fordi vi bruker head-up visning på kartplotter, trenger vi fortsatt kapasitet til å gjøre disse mentale rotasjoner.

Er bildene på høyre side lik som på venstre side?

Du har nå mest sannsynlig automatisk rotert bildene ovenfor i hodet ditt. Forskning viser at det er ganske likt hvor mye tid du bruker i forhold til antall grader bildet er rotert.

North-up eller Head-up?

Nattsyn

Det tar vanligvis mellom 20 og 30 minutter for øynene våre å oppnå full nattsyn. I løpet av denne tiden blir stavene i øynene våre mer følsomme for det lille lyset som er tilgjengelig i mørket. Jo lenger du er i mørket, desto bedre blir nattsynet ditt.

Det er viktig å merke seg at sterkt lys kan forstyrre nattsynet. Hvis du plutselig utsettes for sterkt lys igjen, for eksempel ved å slå på et kraftig lys, må øynene dine tilpasse seg på nytt til mørket. For å oppnå godt nattsyn etter at lyset er slukket, må øynene dine tilpasse seg mørket igjen. Hvis du må utsette deg for lys, men du vil beholde nattsynet så godt som mulig, er det lurt å dekke til et øye. Nattsyn fungerer uavhengig per øye. Dette er den opprinnelige grunnen til at pirater hadde en svart lapp foran et øye!

Hvis du skal identifisere et lykt kan du øve deg på å se rett ved siden av lyset, istedenfor direkte på lyset. Dette hjelper også.

Rødt lys har mindre påvirkning på nattsynet enn andre farger. Det kan derfor være lurt å bruke et hodelykt eller lampe som er tenkt til dette med rødt lys.